Poort naar sociaal-economisch erfgoed geopend

Weinhandlung Wolff Haus Samson.jpg

Het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven lanceert samen met zijn Duitse partners een uniek grensoverschrijdend project. WiGeDok presenteert en bewaart het sociaal-economisch erfgoed van Groningen en Ostfriesland. De website http://www.wigedok.eu is de poort naar de geschiedenis van bedrijvigheid in beide regio’s en naar de waardevolle collecties van de archieven.

WiGeDok laat een breed publiek kennis maken met de geschiedenis van Groningen en Ostfriesland door middel van bedrijfshistorisch nieuws, verhalen en publieksactiviteiten. Daarnaast heeft het tot doel om bedrijfsarchieven veilig te stellen om te voorkomen dat dit belangrijke erfgoed van Groningen en Ostfriesland verloren gaat. Ook is het project bedoeld om onderzoek te stimuleren en een handvat daarvoor te bieden.

De website http://www.wigedok.eu biedt een gestructureerd overzicht per bedrijfstak van bedrijfsarchieven en aanverwante (vak)organisaties in Groningen en Ostfriesland. Bij elk bedrijf is aangegeven wat voor materiaal er te vinden is in de collecties: foto’s, films, boeken, artikelen, verhalen en stukken uit de bedrijven. Daarnaast is er een bedrijvenkaart die inzichtelijk maakt waar welke bedrijven hebben gezeten.

De Groningse bedrijvigheid concentreerde zich in de twintigste eeuw sterk op de strokarton, zuivel, baksteen, aardappelmeel en suiker. In de stad zaten veel koffiebranderijen, rederijen, tabaksfabrikanten en boekdrukkerijen. Hiervan is een grote hoeveelheid archiefmateriaal beschikbaar.

Bedrijfsarchieven vormen een belangrijke bron voor het sociaal-economische erfgoed. Ze geven niet alleen informatie over het bedrijf zelf: productie, werkzaamheden, beroepen en arbeidsomstandigheden en -verhoudingen, maar ook over de verhouding tussen diverse bedrijfstakken, de economische ontwikkeling van Groningen en Ostfriesland en het dagelijks leven. Door het grensoverschrijdende karakter van WiGeDok is het mogelijk om beide regio’s met elkaar te vergelijken.

WiGeDok staat voor Wirtschaftsgeschichtliche Dokumentation. Het RHC Groninger Archieven werkt samen met het Wirtschaftsarchiv Nord-West-Niedersachsen en het Niedersächsisches Landesarchiv - Staatsarchiv Aurich (Ostfriesland). Daarnaast nemen de volgende instanties deel aan het project: Kamer van Koophandel Noord Nederland, Provincie Groningen, Industrie und Handelskammer für Ostfriesland und Papenburg, Stiftung Wirtschaftsarchiv Nord-West-Niedersachsen, Handwerkskammer für Ostfriesland, Interreg Deutschland Nederland, Eems Dollard Regio.

De website is vanaf heden te bezoeken: http://www.wigedok.eu. Voor tips en het overdragen van bedrijfsarchieven kan contact worden opgenomen via de website.

Voor meer informatie:
RHC Groninger Archieven
Riemer Janssen
Telefoon: 050-5992022
E-mail: verdieping@groningerarchieven.nl
http://www.linkedin.com/company/rhc-groninger-archieven
http://twitter.com/#!/gronarch
http://nl-nl.facebook.com/GroningerArchievenDeVerdieping
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door

Meer